Reformacioni

Reformacioni Protestant dhe Ungjillorizmi Modern

Në 31 Tetor ishte Dita e Reformacionit Protestant ku u përkujtua gozhdimi i 95 tezave të Martin Luterit në derën e kishës së Vitenbergut dhe qëndresa e tij kundër gabimit, kundër mësimeve njerëzore, kundër kishës katolike dhe qëndrimi i tij i patundur për të vërtetën biblike. Shumë ungjillorë sot e përkujtojnë këtë ditë dhe atë […]

Reformacioni Protestant dhe Ungjillorizmi Modern Read More »

Martirizimi i Xhon Roxhers (John Rogers)

Xhon Roxhers (1505 – 4 Shkurt 1555) ishte një predikues anglez, përkthyes i Biblës dhe martir. Ai udhëhoqi përkthimin e Biblës (të quajtur Bibla e Methjusit) në anglishten e zakonshme gjatë mbretërimit të Mbretit Henri VIII dhe ishte martiri i parë protestant anglez nën mbretërimin e Marisë I të Anglisë e cila ishte e vendosur

Martirizimi i Xhon Roxhers (John Rogers) Read More »

Mësoje të vërtetën, shpalle të vërtetën, mbroje të vërtetën

Me rastin e ditës së Reformacionit Protestant më lejoni të flas për një burrë të Perëndisë të asaj epoke. Jan Husi jetonte në Pragë dhe pasi kishte lexuar shkrimet e Xhon Uiklifit (John Wycliffe) binte dakord që kleri ishte i korruptuar dhe kishte nevojë për reformim. Ai filloi të predikonte idetë e Reformimit në kishën

Mësoje të vërtetën, shpalle të vërtetën, mbroje të vërtetën Read More »

A është Perëndia i mjaftueshëm për të na shpëtuar i vetëm?

Ndryshimi thelbësor midis teologjisë së Reformuar dhe asaj jo të Reformuar është që e para afirmon që Jezus Krishti është I MJAFTUESHËM për të shpëtuar deri në fund ndërsa e dyta beson që Jezusi është I NEVOJSHËM, por JO I MJAFTUESHËM. Reformatorët nuk e akuzuan kurrë Romën se besonte që dikush mund të shpëtohej veçmas

A është Perëndia i mjaftueshëm për të na shpëtuar i vetëm? Read More »

Vullneti i Lirë dhe Bindja – George Whitefield

Doktrinat e zgjedhjes sonë dhe drejtësimit falas në Krishtin Jezus po mbushin çdo ditë  zemrën time. Ato mbushin shpirtin tim me një zjarr të shenjtë dhe më japin konfidencë të madhe në Perëndinë Shpëtimtarin tim. Shpresoj që do të kapim zjarrin nga njëri-tjetri, dhe që do të ketë një garë të shenjtë midis nesh, se

Vullneti i Lirë dhe Bindja – George Whitefield Read More »