Një Shpjegim i Thjshtë për Doktrinën e Zgjedhjes

Mark Webb, kur shpjegonte këtë të vërtetë ndaj disa studentëve të tij kujton: 

“Pasi dhashë një përmbledhje të shkurtër për doktrinat e hirit sovran, pyeta nëse ndokush kishte ndonjë pyetje. Një zonjë, në veçanti, ishte goxha e pakënaqur. Ajo tha, “Kjo është gjëja më e tmerrshme që kam dëgjuar! Ju e bëni të duket sikur Perëndia me qëllim i kthen mbrapsht burrat dhe gratë që mund të shpëtoheshin, duke pranuar vetëm të zgjedhurit.” Unë iu përgjigja, “Ju po e keqkuptoni situatën. Ju përfytyroni që Perëndia po qëndron te dera e parajsës, dhe njerëzit po grumbullohen që të hynë te dera, dhe Perëndia iu thotë njerëzve të ndryshëm, ‘Po, ti mund të hysh, por jo ti, ti po, por jo ti tjetri, etj.’ Situata nuk është fare e tillë. Perëndia qëndron në derën e Parajsës me krahët e tij të shtrirë, duke i ftuar që të gjithë të vijnë tek Ai. Por të gjithë njerëzit pa përjashtim po rendin në drejtimin e kundërt, drejt ferrit, sa më shumë që munden. Kështu që Perëndia, në zgjedhje, duke u treguar i hirshëm, arrin, dhe ndalon këtë, dhe atë, dhe këtë këtu, dhe atë atje, dhe në mënyrë efektive i tërheq ata te Vetja duke ndryshuar zemrat e tyre, duke i bërë që të vijnë tek Ai. Zgjedhja nuk mban asnjë jashtë parajsës, por mban një mori të tërë njerëzish mëkatarë jashtë ferrit të cilët përndryshe do të ishin atje. Nëse nuk do të ishte për zgjedhjen, qielli do të ishte një vend bosh, dhe ferri do të mbushej plot e për plot. Kjo lloj përgjigje, e themeluar në të vërtetën e Shkrimit, i jep një kuptim tjetër gjërave, apo jo? Nëse ti humbet në ferr, fajëso veten, sepse është i gjithë faji yt. Por nëse shkon në qiell, atriuboja Perëndisë, sepse kjo është tërësisht vepër e tij! Vetëm Atij i përket lavdia, sepse shpëtimi është tërësisht prej hirit, nga fillimi deri në fund.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *